返回列表 發帖

你要求(期望)每座大堂的管理員為你開門嗎? (有需要人士例外)

單選投票, 共有 109 人參與投票

您所在的用戶組沒有投票權限
please vote, thanks.

That's not the duty of 管理員. We are not disabled!!!

Except for the elderly and disabled.

唔要求.....除咗攞住好多嘢之外........

原帖由 sincity 於 2009-8-19 16:54 發表
唔要求.....除咗攞住好多嘢之外........

agree....尤其要女實q幫男住戶開門,令到男士冇哂紳士風度

如果隻門唔係咁重,我都唔需要管理員開門.
MTman  TAMAMA

有其他屋苑的座頭會整天站在門前替住客開門的嗎?!

實q的職責是保安, 不是開門!... 唉... 如果實q要成日幫手開門, 不如唔好要d實q, 乾脆長開道門好了. 開得門多, 對手都無晒力, 有賊都無力捉啦

原帖由 linglingchacha 於 2009-8-19 19:17 發表

我舊居由啟勝管理,大厦大門實用不重,座頭會站在門前替住客開門.當然,人少出入時座頭會坐下休息.他們能以X先生/X太太/X小姐稱呼住客,好親切.有次我朋友來訪,我剛到花園散步,無帶電話,座頭未能聯絡上我,我的朋友(一位律師,斯斯文文的)費盡唇舌也無法進入大厦.舊居也是一層八伙,約三十層,人流當然比MT/LP少,最重要的不是舊居座頭負責開門,而是他們專責守門,誰進誰出,瞭如指掌,絕無白撞,治安甚善,令人住得放心.座頭專責守門,則各户如有投訴或要援手,須直接致電管理處,由管理處派人處理. MT/LP的座頭經常低頭處理事務,或講電話,他們無論是否替住客開門,也不能做好保安的工作.

MTman  TAMAMA

原帖由 mtman 於 2009-8-20 00:19 發表

我舊居由啟勝管理,大厦大門實用不重,座頭會站在門前替住客開門.當然,人少出入時座頭會坐下休息.他們能以X先生/X太太/X小姐稱呼住客,好親切.有次我朋友來訪,我剛到花園散步,無帶電話,座頭未能聯絡上我,我的朋 ...

絕對同意. 我舊居都是由啟勝管理. 保安能以X先生/X太太/X小姐稱呼住客,好親切. 我經常到訪的家人, 來訪幾次後, 他們能認出, 當我回家時他們能告訴我, "你的家人到了/剛剛走了"

不知道是否與保安系統有關? 訓練管理的philosophy有關?...

原帖由 gogreen 於 2009-8-20 06:13 發表

絕對同意. 我舊居都是由啟勝管理. 保安能以X先生/X太太/X小姐稱呼住客,好親切. 我經常到訪的家人, 來訪幾次後, 他們能認出, 當我回家時他們能告訴我, "你的家人到了/剛剛走了"

不知道是否與保安系統有關? 訓 ...

呢樣我又唔係好鐘意,好似窺視我嘅私隱,有咩人嚟探我同我咩關係都要理..

原帖由 linglingchacha 於 2009-8-19 19:17 發表

之前住所的偉邦管理是這樣的,之前住了12年,從未試過自己按密碼或拍卡入去,一次都未試過,每日兩更,佢地每個住客都認得,放假替更都会是同一人,好有禮貌,連清潔亞姐都好有禮貌。

唔駛佢地開門, 唔熟的連招呼都最好唔好打, 不過我座頭成日唔同人, 頭先有2個西裝實Q互相傾計, 有個係肥仔, 負責擋住個入口多過似開門比人
佢地有鋪癮, 開門比人都唔係在門後拉開比人, 而係用個身頂住隻門, 門口開又唔開得大, 於是你要被逼同佢貼到好近來進出, 如果 "頂門"的是肥人, 咁佢其實係負責塞住個入口, 因為佢頂在門前, 住客能夠通過的果條罅仔其實大約淨返5cm度, 大約夠一隻老鼠通過

成日唔同實Q,遲早比人爆入屋。

我住第8座,座頭都會梁生梁太咁叫我地,仲記得我bb個名tim.  我仲以為一般都會叫乜生乜太咁稱呼tim.  

開門係一種服務,如果佢地齋坐做保安唔開日但減一半管理費我絶對無問題,唔明點解咁都需要投票....現時嘅結果重係"不要求"比較多,莫名其妙  

The fat fat gal in Tower 6........
She seldom helps to open the door, always hide her head under the desk.....