返回列表 發帖
原帖由 LP-monchhichi 於 2010-5-7 23:36 發表

Same as you, my employee's octopus is only registered with entrance right, ie. the blue label one. I hold the same logic with you!

After the alterayion work, she can stay at 5/f whenever she likes, unless you dun even give her the access card

原帖由 JHU 於 2010-2-12 16:04 發表
家庭僱傭存在香港很久了,主要是生活壓力大,除非是富貴人家可不用兩夫妻是上班賺生活外,
誰不希望由自己來照顧小孩,未能體驗及接受現實而發出的言論是非常不智及不負責的

而屋苑內的環境,還是靠大家的自律及維護才 ...

而家外庸假日無地方去, 可能因為附近無公園空地. 日後附近會有公眾新公園, 新學校, 新球場, 各有外庸既住戶可以鼓勵佢地去O個D 地方玩丫...

MO 做唔到野, 好多時因為無職權俾佢地咁做. . 若然大家認為有需要, 不如提出下有無機會修例,
不容許外庸及任何人士在大廈公眾地方(包括會所, 通道, 平台等) 非法集會. (字眼當然要合符平等法律...etc).

還有, 相信很多屋苑都有外庸聚集事件, 佢地點處理? 有無得參考既地方?
例如太古城都是公眾花園, 他們如何管理? 又例如西九西小龍都是新興屋苑, 他們如何管理, etc...

我們要相信, 問題是可以透過大家合力, 定立指引, 並由MO加以執行, 將外庸聚集情況改善的.
最緊要記得, 他們也是這兒的住戶, 他們也是人.

support

原帖由 kentcck 於 2010-5-10 10:28 發表

而家外庸假日無地方去, 可能因為附近無公園空地. 日後附近會有公眾新公園, 新學校, 新球場, 各有外庸既住戶可以鼓勵佢地去O個D 地方玩丫...

MO 做唔到野, 好多時因為無職權俾佢地咁做. . 若然大家認為有需要 ...

我希望MO要做野,係因為我屋企個外傭同我講,星期六日在會所留連的外傭有三分二是從維景過來,因為維景MO會趕,呢道又有冷氣。所以我聽到都有D嬲!

原帖由 pp888 於 2010-5-10 11:20 發表

我希望MO要做野,係因為我屋企個外傭同我講,星期六日在會所留連的外傭有三分二是從維景過來,因為維景MO會趕,呢道又有冷氣。所以我聽到都有D嬲!

Agree. We need all the details and input from MO before supporting the proposal

原帖由 pp888 於 2010-5-10 11:20 發表

pp888 , 有無機會找到維景既RULES 過黎, 交俾我地既OC 睇? 或者可以好快定出新例, 杜絕呢個問題.
若維景可以防止, 我地都一定得啦, 係咪?

我地係咪可以要求 MO 外俌唔可以帶外來人入黎呢 ? 係咪應該設立外傭咭做分別 ??

我諗,如果MO可以做到好似維景的管理,會有便多人支持這項工程。

Hello I am new owner of MT, is this topic been follow up?

喺呢個屋苑做嘢真不錯,每逢週曰公眾假期會所都可以開大party, 高峰有成六十幾人又飲又食又笑仲有梳化+冷氣歎, 好不熱鬧!!
最正係可以邀請我班同鄉一齊嚟歎吓Tim, 而家我都不知幾受同鄉歡迎!
喺呢度只要住户card在手, D security 都會比我享受住户權利, 比我招呼朋友(最重要係唔使有咩義務ar ma), 不過我都想反影吓D梳化唔夠多,希望管理處及業委認真考慮增加梳化數目,
最好比我哋用埋泳池及其它會所設施, 話哂我都有住户証+會所証ar ma!!

吓, 你問我班同鄉朋友住喺邊????????
um........其實我唔係好知個bor,佢係我個friend個friend 咋,haha.............

momobuta,如果可以埋播歌同跳舞就最perfect喇

難度外傭不算是住戶嗎? 大家唔好玩種族歧視。

不是種族歧視, 而是他們是打工的, 不應享有會所的權利, 當然, 如果業主給予他們呢個權利就另計

AGREE !!! 佢地只是打工, 並無交管理費, 沒理由可用會所 !!!!

AGREE !!! 佢地只是打工, 並無交管理費, 沒理由可用會所 !!!!