返回列表 發帖

回復 16# MRSLAU 的帖子

- Thanks!

關於為家傭設定access right, 唔知MO張Form 可唔可以或者需唔需要改善吓, 等僱主不會睇溜 眼為家傭set錯right.

為解決問題, 可以睇吓點解我哋屋苑好似先有呢個問題, at least問題比較明顯.

原帖由 Boson 於 2009-4-15 15:22 發表
係啦....d管理員見到d人瞓系度, 除哂鞋咁...點解會唔出聲呢?  話哂我地都係一個高級會所吖....唔係地鐡站!

Here is "NO 1 management " from the end to the Start

原帖由 上班族 於 2009-4-13 19:47 發表
好似話維景都分左CLUB HOUSE證同出入口PASS ONLY, 以茲識別...
如果純粹係本屋苑家傭尤自可,最怕佢地只一個係本屋苑住戶但每人CALL埋出面一大炸FRIEND入來,咁就太熱鬧了。
都係果句,MO冇權唔比,只有僱主有控制 ...

情况好似真係有D失控, 近期逢六.日在會所可以說是座無虛席,  可能有部份係來自OS,  因以往在OS外圍的草地上常聚集一大群, 現在通通消失, 反而Clubhouse卻湧出一大幫來.  

若再不正視, 我哋既clubhouse很快會淪為本屋苑外傭及其他屋苑外傭專用設施

雖然我星期6&日, 很少行CLUB HOUSE 2期走廊. 不過, 我星期六日出入時都成日見D 賓賓一斑FRIEND 出出入入.. 仲係我地個室外泳池影相, 當正我地屋苑係景點咁..
似乎呢個情況要控制下LOR

好似佢地 17/4 開會, 希望下星期會有d feedback 啦

原帖由 stern 於 2009-4-16 11:21 發表
好似佢地 17/4 開會, 希望下星期會有d feedback 啦
佢地第一次開會都應該好多野要傾, 都未必所有野都即刻有結果

原帖由 alfredwsk 於 2009-4-16 11:27 發表
佢地第一次開會都應該好多野要傾, 都未必所有野都即刻有結果

佢地會唔會出返 minutes 之類既野比大家睇架?

原帖由 lepoint 於 2009-4-16 11:33 發表

佢地會唔會出返 minutes 之類既野比大家睇架?
應該會...我估!  冇就要要求啦!

原帖由 alfredwsk 於 2009-4-16 11:43 發表
應該會...我估!  冇就要要求啦!

我都覺得應該要有............希望有啦~

雖然第一次開會有好多嘢傾, 希望盡量傾到呢個問題, 話晒情況都開始嚴重, 而且依家呢外傭都好多訴求, 郁d就扯到種族, 公平等, 以避過不當使用或行為不檢等, 到時等問題成形或再嚴重, 就有排撥亂反正 喇.

起碼向MO施壓, 反映有關問題有不少業主住戶關注. 有勞...

管理處真的要注意下八至十座會所通道,今日見到有D外庸帶少主在該處踏單車同玩滑板,如果撞到D老人家就真係麻煩!(因為有時都會見到D行動不太方便的老人家練下行路,見到D人咁玩法都唔敢行)

原帖由 bbivy 於 2009-4-16 23:20 發表
管理處真的要注意下八至十座會所通道,今日見到有D外庸帶少主在該處踏單車同玩滑板,如果撞到D老人家就真係麻煩!(因為有時都會見到D行動不太方便的老人家練下行路,見到D人咁玩法都唔敢行)

管理真差

原帖由 tkodan 於 2009-4-15 20:25 發表
- Thanks!

關於為家傭設定access right, 唔知MO張Form 可唔可以或者需唔需要改善吓, 等僱主不會睇溜 眼為家傭set錯right.

為解決問題, 可以睇吓點解我哋屋苑好似先有呢個問題, at least ...

我唔係好記得, 不過好似分開  form 架.  詳情等我都問一下先, 再同你地傾.

朋友是來交心, 唔係用錢來維繫, 用錢買返來的朋友, 即係叫 "出賣"的朋友, 你明架啦 ^_*

access right 溫馨提示

如果八達通貼上銀底藍色都會駅貼紙, 即表示此乃出入證(即不能享用會所設施), 可能較適合家傭或鐘點.

若八達通上的貼紙是銀底紅色, 咁此乃住戶證, 即享有full right. 可出入兼享用會所設施.

街坊們如不清楚為外傭設定了什麼access right,  可check下有關八達咭, 如想更改設定, 管理處可於office hour 內即時reset..

希望有關問題可以盡快得到改善.

原帖由 tkodan 於 2009-4-17 23:36 發表
如果八達通貼上銀底藍色都會駅貼紙, 即表示此乃出入證(即不能享用會所設施), 可能較適合家傭或鐘點.

若八達通上的貼紙是銀底紅色, 咁此乃住戶證, 即享有full right. 可出入兼享用會所設施.

街坊們如不清 ...

thanks ..

朋友是來交心, 唔係用錢來維繫, 用錢買返來的朋友, 即係叫 "出賣"的朋友, 你明架啦 ^_*