返回列表 發帖
原帖由 McPoknaman 於 2009-3-25 12:55 發表

點為之 " 亂用 " ?

我見到兩母女夜晚九點半,每人攞住條大毛巾和嗰basket,裡面有大支装shampoo, conditioner, shower cream向club house出發. 咁算唔算亂用呢?

我久不久都見到有呢D咁既人..

其他設施唔敢講, 但係gym room 同study room 一定有人用

原帖由 lalalalapoint 於 2009-3-25 13:12 發表

我見到兩母女夜晚九點半,每人攞住條大毛巾和嗰basket,裡面有大支装shampoo, conditioner, shower cream向club house出發. 咁算唔算亂用呢?

情感上係, 理論上唔係

起碼可以9:00 後去游水
唔駛下下要趕住8點去游..

原帖由 alfredwsk 於 2009-3-25 12:43 發表
亞蟹~留言~

原帖由 lepoint 於 2009-3-25 12:44 發表

又阻住晒, 又嚇親人~
亞蟹~留言~

原帖由 McPoknaman 於 2009-3-25 14:13 發表

情感上係, 理論上唔係
有人話好多人唔俾賓賓响屋沖涼...要佢地去club house沖....咁算唔算係亂用呀 有無辦法可以lock住個水喉...要有Key先開到呢
亞蟹~留言~

原帖由 McPoknaman 於 2009-3-25 14:13 發表

情感上係, 理論上唔係

如果個會所唔係有泳池,有gym都唔會有shower呢個設施,所以common sense都有共識shower係俾付費的用泳池和gym住戶用,
shower數目有限,而家有些人不是用泳池或gym為咗save水電,應係屋企沖都自己或叫賓賓落去沖,阻注哂,令游完水的人凍冰冰排隊好慘!
所以MO應想方法杜絕例如齋沖涼要收幾蚊。

1. agree Club House should be extended to 11pm
2. agree to charge HK$5 for shower / sauna only

咁而家有冇規定只係比比左錢做GYM or 游水等等的住客去使用浴室, 而其他住客就唔可以用?
如果冇, 情感上會覺得我比左錢做GYM or 游水等等, 應該係我地去享用浴室的設施而唔係其他冇去做GYM or 游水等住戶.
如果有, 即係 mo 冇好好去履行已定立的規條.

次序上有先後, 程度上有深淺.

冠其名"亂用"前, 就要先有正確的使用方法or條件等等.我同你的common sense 可能一樣, 但對佢地來講可能一啲都唔common. 我地覺得佢地阻住, 有冇諗過佢地都會覺得我地阻住佢地 ?

原帖由 LP-monchhichi 於 2009-3-25 13:33 發表
其他設施唔敢講, 但係gym room 同study room 一定有人用

如果係方便到住客的, 開多個鐘好像冇乜大不了, 但係普實執行時就要睇吓開多一個鐘會增加幾多成本呢 ? 會唔會令到收費相對提高呢 ?

原帖由 McPoknaman 於 2009-3-25 15:26 發表
咁而家有冇規定只係比比左錢做GYM or 游水等等的住客去使用浴室, 而其他住客就唔可以用?
如果冇, 情感上會覺得我比左錢做GYM or 游水等等, 應該係我地去享用浴室的設施而唔係其他冇去做GYM or 游水等住戶.
如果有, 即係 mo 冇好好去履行已定立的規條.

次序上有先後, 程度上有深淺.

冠其名"亂用"前, 就要先有正確的使用方法or條件等等.我同你的common sense 可能一樣, 但對佢地來講可能一啲都唔common. 我地覺得佢地阻住, 有冇諗過佢地都會覺得我地阻住佢地 ?
你又何必執著亂用二字...唔通話到明佢地貪小平宜, 慳佢地自己屋d水落去club house沖涼咩 ....
亞蟹~留言~

原帖由 crabcrab 於 2009-3-25 15:55 發表
你又何必執著亂用二字...唔通話到明佢地貪小平宜, 慳佢地自己屋d水落去club house沖涼咩 ....

咁你又何必執著去叫我何必執著呢 ?

原帖由 McPoknaman 於 2009-3-25 15:58 發表

咁你又何必執著去叫我何必執著呢 ?
咁你又何必執著去叫我何必執著去叫你何必執著呢? ( 砌到啦)
亞蟹~留言~