返回列表 發帖
原帖由 trillionaire 於 2009-2-17 16:58 發表
如果到時業主不能交吉,應否值得延期交易 or 索性踢契?
踢契可否追回厘印費17萬+經紀佣?

如果簽左正式買賣合約,呢份亦係一張必買必賣合約, 在正常既情況下任何一方都唔可以踢契,
如業主不能如期交吉, 只能夠追討賠償, 最清楚梗係問你既律師啦!

如有錯請指證!!

原帖由 bearbear 於 2009-2-17 17:48 發表

如果簽左正式買賣合約,呢份亦係一張必買必賣合約, 在正常既情況下任何一方都唔可以踢契,
如業主不能如期交吉, 只能夠追討賠償, 最清楚梗係問你既律師啦!

如有錯請指證!!

可惜呢個世界好多唔正常嘅人同埋事呢........

事實呢家野唔會亂講, 講左就會變事實
事實唔怕講, 講左解決到就唔會係事實
~~ 喵喵 ~~

可否叫你律師預備定幫你? 最重要係你響收樓前重有地方住O者

原帖由 meimeicat 於 2009-2-17 21:04 發表
http://www.hkmetrotown.com/viewthread.php?tid=7329&extra=&page=1

唔知會唔會咁岩係個租客呢
呢個post 好抵C呀
亞蟹~留言~

如果買賣合約寫明要交吉成交,但賣家做唔到即係違約,所以其實你可以此為理由拒絕成交並且撻訂的。

不過如果唔想搞成咁,最好同賣家傾掂數等租客搬走先成交,要租客搬走係佢的責任,佢無得唔肯。
    否則成交左之後個租客死都唔走你會好麻煩。

轉貼 (只供參考)

延期交吉需在臨時合約定明

在一般正常的情況下,業主只會於正式成交當日,收取全部樓價後,才會將物業交吉予買家。

但在一些例外的情況下,業主同意於成交前,將物業提早交給買家作裝修用途,或者相反地,買家同意於成交後,物業仍然暫時由業主居往一段時期後,才移交給新買家。這些特殊的情況,都需要在臨時合約上清楚的寫明白。

提早交吉可要求買家加訂  

如果業主同意提前將物業交給買家,為避免一些不良之徒利用這種情況,將物業再轉交給第三者佔用,而藉詞該第三者是物業的租客,以便於正式成交日,業主未能交吉交易,因而會負上違約責任。

為避免這種情況,在臨時合約上應該列明業主同意於成交前,將物業交給買家作收租用途,而買家絕對不能居住在內,或將物業再轉交給其他第三者,而且在該裝修期間,一切的差餉、水電煤氣全部由新買家承擔。

為確保業主的利益得保障,很多時,業主會要求新買家加訂一至二成,才將物業提早交給新買家裝修,這些條件亦要在臨時合約寫明,否則業主代表律師在簽署正式合約時就算提醒業主,亦經已無能為力。

業主暫居物業宜以佔用人身分

業主將物業提早交給買家裝修是一例外情形,相反的,亦有例子是業主於正交易日,收取全部樓價後,仍然需要暫居於該售出的物業,而將交吉的日期推廷至成交日後的兩三個月。

這種情況,大多數是因為業主出售物業後,將會移民外國或者是業主經已另購新物業,而新物業仍在裝修期間,為免另外租地方居往,所以與新買家情商將物業交吉日期推廷數月。

這種特別情形,亦需要預先在臨時合約中定明。為保障買家的利益,在臨時合約,更應定明業主於佔用期間,只是佔用人身分,並不是租客,所以不會享有現時「租務條例」中對租客的任何保障。

為避免不必要的爭議,在佔用期間,業主就算是交租給新買家,新買家亦應寫明,這些只是佔用費,而非租金,或者雙方乾脆在樓價中協議將原先的樓價減收部分作為佔用費,而在文件上,寫明新買家是免費給業主佔用該物業。因為是免費的關係,業主在佔用期就一定不可能藉詞成為租客,而利用條例保障拒絕依時將物業交吉予新買家。

購入不交吉物業租客按金要清晰

物業的買賣大部分都是交吉交易,買家亦是買入作自往用途。

但是亦有少部分是收租物業,買家因為作為投資用途,所以買賣時會連同該物業的租約一併轉賣給新買家。在這種情況下,臨時合約都會說明物業是承租約買入,所以不會交吉交易。

但是只有作出這種說明是不足夠的,因為在成交日,經常會發生爭議的,就是業主會將租客所欠租金,在按金中扣除,結果,新買家於買入後,並沒有按金在手,但在所承的租上郤寫明業主經已收取兩至三個月按金,而些按金於租客交樓時,業主是應該退回給租客的。

由於新買家是承租約買入,換言之,租約上的權利和義務亦會轉移給新買家。所以租客可能同新買家糾纏於交回物業時,要求新買家以業主身分退回按金。

最終當然是去詢問你的律師啦!

祝 如期交吉
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊成為會員

a trillion of thanks

原帖由 sincity 於 2009-2-17 17:02 發表

值唔值得就要你至知.......
睇下你鐘唔鐘意層樓啦..........
錢就一定可以追返o架喎........

感謝各位的寶貴意見,尤其是zaplus的轉貼資料十分詳盡,誠如我的用戶名稱trillionaire - a trillion thanks to all who have rendered me advice and assistance.

現想回應sincity上述意見:"值唔值得就要你至知",但我真的不知,因為直至現在我還未睇過層樓,因為1月28日初三簽臨約,業主當時話要2月2日初八才可致電租客(公司客外籍人士),但據說租客一直以自己忙於

原帖由 Zaplus 於 2009-2-18 09:01 發表
    祝 如期交吉

MTman  TAMAMA

原帖由 trillionaire 於 2009-2-18 09:33 發表

感謝各位的寶貴意見,尤其是zaplus的轉貼資料十分詳盡,誠如我的用戶名稱trillionaire - a trillion thanks to all who have rendered me advice and assistance.

現想回應sincity上述意見:"值唔值得就要你 ...

個業主咁唔負責任架.
踢契會唔會有排搞,並全銷住左D資金?
MTman  TAMAMA

原帖由 trillionaire 於 2009-2-18 09:33 發表

現想回應sincity上述意見:"值唔值得就要你 ...

照咁講, 你問定你個律師, 看看若業主不能如期交吉的話, 係咪等如違約. 若係違約, 買家是否可以取消交易並取回數訂金, 同埋律師費可否向業主追討.
若果可以的話, 何不選購另一更佳, 業主更有責任感的單位?

合約寫交吉, 但係業主比唔到吉樓, 係fundamental breach of contract, 你可以back out, 不過一日未到成交個日, 你都唔可以話佢breach contrct, 總之業主係成交個日比到吉樓你就得 (你唔可以話驚佢成交個日將會比唔到吉樓就預先back out), 但穩陣起見, 你可以(一) 不斷經經紀follow up (記住千奇唔好比commission住!!) (二) 按合約條文要求 inspection, 而家咁嘅情況, 最好係立刻提出驗樓, 一旦知道仲有租客未走, 你就叫律師寫信demand for inspection (就算條文冇寫, you still have the right for inspection under common law) and reserve your rights, etc, 到成交個日比唔到吉樓你, 佢就係breach contract, 可以叫佢回水並保留權利追討你的損失.

當然最後以你的律師的意見為準

驗樓

原帖由 cs_mama 於 2009-2-18 10:30 發表
合約寫交吉, 但係業主比唔到吉樓, 係fundamental breach of contract, 你可以back out, 不過一日未到成交個日, 你都唔可以話佢breach contrct, 總之業主係成交個日比到吉樓你就得 (你唔可以話驚佢成交個日將會比唔到 ...

據知買家只可在臨近交吉前驗樓一次,事前睇樓與否視乎業主與買家協議而定。

就如最近2座21B單位售380萬,my brother要睇過樓才買,但業主因租客曾投訴睇樓不乏混吉人士而不讓準買家睇樓。結果my brother沒有買,但不久有人不睇便買,只因售價較為便宜(約30-40萬)。

話說回來,我單位的租客一個月通知期未過,大條道理不准外人騷擾,而且外籍人士更加講原則和私隱,所以在租客搬走前我都睇樓無望了。

原帖由 trillionaire 於 2009-2-18 15:27 發表

據知買家只可在臨近交吉前驗樓一次,事前睇樓與否視乎業主與買家協議而定。

就如最近2座21B單位售380萬,my brother要睇過樓才買,但業主因租客曾投訴睇樓不乏混吉人士而不讓準買家睇樓。結果my brother沒有買 ...
其實你係擔心內部多d 定景觀多d 呢??