返回列表 發帖
原帖由 WINSON12 於 2009-2-2 20:16 發表
3. 草皮地將會興建稅務大樓, 法院同人民入境事務處, 另外好似重會興建圖書館等.
(相信到時會影響到T1,2 0既境觀 ,不過想信如果興建有關建築物會刺激MT/LP樓價上昇. )

請問幾時在草皮地興建稅務大樓, 法院同人民入境事務處, 圖書館等
MTman  TAMAMA

原帖由 WINSON12 於 2009-2-2 20:16 發表
3. 草皮地將會興建稅務大樓, 法院同人民入境事務處, 另外好似重會興建圖書館等.
(相信到時會影響到T1,2 0既境觀 ,不過想信如果興建有關建築物會刺激MT/LP樓價上昇. )

圖書館應該建在HKDI設計學院與將中之間既空地, 應該唔影響景觀.
政府大樓應該會在草皮上, 但未落實, 應該對樓價幾有幫助!!
仲應該會有新消防局, 要留意BI BU 車聲.
同埋日後對出會有新的HIGHWAY 接去新隧道, 要留意會否有空氣污染及嘈音問題.

原帖由 trillionaire 於 2009-2-2 09:34 發表
各位好!本人剛購入1座低層H單位,現有若干疑問,煩請各位不吝賜教:

1. 1座低層H會否受商場食肆油煙影響?

2. 1座低層H會否受交通燈及車輛噪音影響?

3. 1座低層H的景觀會否受前面草地日後發展影響?

4 ...

1. 1座低層H會否受商場食肆油煙影響?  冇乜聽過......

2. 1座低層H會否受交通燈及車輛噪音影響?   唔多唔小都會有啲, 不過應該可以接受......

3. 1座低層H的景觀會否受前面草地日後發展影響?    會, 不過相信最快都5, 6 年後嘅事......

4. 按揭是否需要購買火險,抑或大廈公契或管理費已包括在內?     管理費包括公共設施之火險......

5. Metro Town 或 Le Point 單位漏水情況是否嚴重?   冇乜聽過.....

歡迎, 歡迎.....

原帖由 sincity 於 2009-2-2 22:13 發表

1. 1座低層H會否受商場食肆油煙影響?  冇乜聽過......

2. 1座低層H會否受交通燈及車輛噪音影響?   唔多唔小都會有啲, 不過應該可以接受......

3. 1座低層H的景觀會否受前面草地日後發展影響? ...

4. 按揭是否需要購買火險,抑或大廈公契或管理費已包括在內?     管理費包括公共設施之火險...... <---做按揭一定要買, 通常送第一年比你

事實呢家野唔會亂講, 講左就會變事實
事實唔怕講, 講左解決到就唔會係事實
~~ 喵喵 ~~

原帖由 meimeicat 於 2009-2-2 22:42 發表

4. 按揭是否需要購買火險,抑或大廈公契或管理費已包括在內?     管理費包括公共設施之火險...... <---做按揭一定要買, 通常送第一年比你

管理費包括公共設施之火險,做按揭唔使再購買火險.

原帖由 mtman 於 2009-2-2 22:48 發表

管理費包括公共設施之火險,做按揭唔使再購買火險.  

但你層樓唔係公共設施喎, &你層樓按左比佢, 銀行要保障自己要你買火險架

~~ 喵喵 ~~

原帖由 meimeicat 於 2009-2-2 22:53 發表

但你層樓唔係公共設施喎, &你層樓按左比佢, 銀行要保障自己要你買火險架

唔知呀,以前HSBC, BEA, 大新都唔使我買, e+中銀都唔使我買.

原帖由 mtman 於 2009-2-2 22:57 發表

唔知呀,以前HSBC, BEA, 大新都唔使我買, e+中銀都唔使我買.

我間間都要喎, 係咪比地包左你唔知姐

~~ 喵喵 ~~

原帖由 mtman 於 2009-2-2 22:57 發表

但火險同水險係咪唔同?  火險包唔包水浸?

原帖由 kentcck 於 2009-2-2 23:13 發表

但火險同水險係咪唔同?  火險包唔包水浸?

家居保好似係包水險

由於火災會應該單位結構, so按揭銀行會買火險保障自己

~~ 喵喵 ~~

原帖由 meimeicat 於 2009-2-2 23:09 發表

我間間都要喎, 係咪比地包左你唔知姐

唔知呀,間間都係當面話check過管理費包火險,唔使送,又唔使買.

我都記得管理費包火險

回復 1# trillionaire 的帖子

3.   唔洗等將來既發展, 早幾星期前維景對出草地燒左一大幅,   好礙眼, 希望0的草快些生返

所謂大廈火險是指整個屋苑的樓宇結構、大廈外牆 ....  但不是你我他的單位內財物

家居保險才能保障自們家裡的財物, 但已包火險、水險 .....   

原帖由 Tiger1246 於 2009-2-3 00:48 發表
3.   唔洗等將來既發展, 早幾星期前維景對出草地燒左一大幅,   好礙眼, 希望0的草快些生返

今日都市日報有講:

將軍澳為新發展區,海傍一帶有不少有待發展的政府荒地。不過,有區議員懷疑,有關土地欠缺有效管理,導致1月中旬發生多宗離奇火警,要求當局正視。
西貢區區議員陳繼偉指,1
上旬,將軍澳多幅政府官地出現離奇火警,據知,屋苑將軍澳中心對出的空置官地(68區),先後在112日及13日發生兩場火警,其中一場火警更燃燒逾2小時,熊熊烈火對附近民居造成一定污染及威脅。另外,維景灣畔對出的空置官地(67區)、調景嶺真道書院對出山坡、澳景路山坡等,在1月中旬均曾發生小火。
陳繼偉認為,將軍澳政府官地接連出現多宗離奇火警,相信與當局管理失當有關。「政府官地雖然有鐵絲網圍着,但經常遭人破壞,因此常發現有人非法闖入釣魚、玩遙控飛機等,部分甚至燒烤及辦營火會。可能市民防火意識薄弱,不小心留下火種,造成接連多宗火警。」
擬管理不善釀火警 
他又認為,當局應加強管理,以免市民非法進入官地,長遠政府應加快土地發展,以免留下管理問題。
地政總署發言人表示,承辦商在今年1月中,已在第68區豎立政府官地告示牌。為進一步避免公眾進入該地點進行如燒烤、釣魚或放遙控飛機等活動,西貢地政處已安排承辦商於2月初,在該處圍起鐵絲網。
西貢地政處亦發現第67區政府地盤近寶邑路,部分鐵絲網有被破壞的情況,已安排承辦商在2月初修補鐵絲網。(記者鄞志輝報道)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊成為會員