返回列表 發帖

~花店~

請問最近的花店

最近彩明街市有非常細的花店有D花及盆出售。

花店真係唔多覺眼有喎, 彩明街市有一間, 但可能唔啱你心水,我幫你留意下.

我只知道將軍澳廣埸有, 仲有大 d 盆栽, 不過可能遠左d

好似日本城有盆栽買。我好似在將廣果間見過,mt & 彩明果2間就冇留意。
我就會去花虛啦,種類多好多。

唔該哂各位, 咁我去彩明&將軍澳廣場睇

係呀, 視乎你買既數量, 少就無所謂, 多就花墟, 又多選擇。
我入伙後都會去花墟睇睇

回復 #7 stern 的帖子

唔嚴遠的話,花墟d花真係好d,又平wor...

原帖由 stern 於 2007-5-2 13:06 發表
係呀, 視乎你買既數量, 少就無所謂, 多就花墟, 又多選擇。
我入伙後都會去花墟睇睇

咦!~~~........你都係賞花之人喎

原帖由 phaseII 於 2007-5-2 13:49 發表

咦!~~~........你都係賞花之人喎

我只想綠化環境, 所以想係露台種約兩盆大的及一些小盆的, 不過我都有d 非洲紫羅蘭, 將來會帶過去。

回復 #10 stern 的帖子

你試過係露台適意種d咩植物,不妨單聲 (最好影埋相) ,入伙後我又嘗試綠化下先。'
謝謝先。

原帖由 phaseII 於 2007-5-2 14:33 發表
你試過係露台適意種d咩植物,不妨單聲 (最好影埋相) ,入伙後我又嘗試綠化下先。'
謝謝先。

我到時話你知, 不過呢 d 都好視乎個人喜好, 不過一定要唔怕曬同大風吹。

原帖由 joanneko 於 2007-5-2 13:30 發表
唔嚴遠的話,花墟d花真係好d,又平wor...

joanneko, 你入住左, 有冇種d 乜花係露台, 如有... 有冇相或意見提供呀

原帖由 stern 於 2007-5-2 14:20 發表

我只想綠化環境, 所以想係露台種約兩盆大的及一些小盆的, 不過我都有d 非洲紫羅蘭, 將來會帶過去。

紫羅蘭好似唔可以太多水wor, 放在露台可能受唔起風風雨雨wor,放在室內窗邊可能好d

我打算放 d 假既盆栽, 無咁野蚊, 又唔驚風吹雨打, 仲唔怕唔記得淋水添.