返回列表 發帖
原帖由 kkbb 於 2007-5-2 15:16 發表
我打算放 d 假既盆栽, 無咁野蚊, 又唔驚風吹雨打, 仲唔怕唔記得淋水添.

我又唔鍾意用假盆栽, 咁你不如考慮香草植物, 好似話佢地唔惹蚊。

原帖由 stern 於 2007-5-2 15:18 發表

我又唔鍾意用假盆栽, 咁你不如考慮香草植物, 好似話佢地唔惹蚊。

我都唔鍾意用假盆栽,冇咩生氣。除左香草仲有其他植物好易打理,不過我又唔知佢地叫咩名。我屋企有盆可以幾日唔擺水佢飲都得

知唔知驅蚊草得唔得? :o

原帖由 alfredwsk 於 2007-5-2 17:12 發表

我都唔鍾意用假盆栽,冇咩生氣。除左香草仲有其他植物好易打理,不過我又唔知佢地叫咩名。我屋企有盆可以幾日唔擺水佢飲都得

你影比我地睇下啦

我連你個 L 型柜都未見到相....:o

原帖由 kkbb 於 2007-5-2 17:29 發表

睇下邊種, 有 d 叫驅蚊草, 只係 d 葉汁查係手, d 蚊唔敢埋身。

有d 係食昆蟲, 好似豬籠草, 但我反而覺得會吸引蚊蟲同螞蟻....(我都係以前睇返黎)

原帖由 stern 於 2007-5-2 17:31 發表

你影比我地睇下啦

我連你個 L 型柜都未見到相....:o

等多陣啦,等我d傢私完全攪好先啦

原帖由 kkbb 於 2007-5-2 17:29 發表

我個人覺得呢類植物外觀唔係好得

仙人掌唔記得淋水都唔會死

原帖由 STL 於 2007-5-2 23:36 發表
仙人掌唔記得淋水都唔會死

我都種死過唔少仙人掌

仙人掌只可種一、兩盆點綴下, 始終我都係鍾意一般綠葉植物 (開花或不開花)

以風水角度黎睇仙人掌好似唔太好喎

原帖由 mikasa 於 2007-5-2 23:45 發表

都係, 不過都有人話開花植物唔好..... 花會淍謝 !

緣葉植物又話最好圓葉或者大葉, 唔好尖葉。  不如大師你發表多d 意見, 比我地參考下。

其實不論植物又好,傢俬又好,甚至景觀都好,都不喜見三尖八角的東西。

個人認為開花植物冇問題,只係開完花謝左要立即清理。其實我亦沒有特別研究,只是不要種杜鵑,因杜鵑哀鳴,為悲慘景象。

如露台是八白飛星,屬土,可種土種植物。又或可種紅色花植物 / 盆有紅色亦可,以取火生土旺。如巒頭不好,亦可用大葉植物遮擋以減輕煞氣。

原帖由 mikasa 於 2007-5-2 23:45 發表

大師, 仙人掌係唔係會犯小人架?? 咁 office 擺仙人掌係唔係招小人呢??

會架。家居與辦公室都不宜種仙人掌。不過你可以送盆比仇人

原帖由 mikasa 於 2007-5-3 00:31 發表
會架。家居與辦公室都不宜種仙人掌。不過你可以送盆比仇人

又好喎, 一掌解千仇.