返回列表 發帖
我都有此問題. 但尚未收到答覆.

點解要住戶自己找"瘋宅". 冷氣機又不是住戶買的.  應該是發展商call瘋宅合理0的.
有的選的話, 打死都唔買"瘋宅"的電器啦 (勁耗電)

最搞笑係問執漏豐澤電話, o個位小姐話佢地唔知叫我打去1083問.

已問了 Fortress CF,  CF也 check 過去水喉, 也試了去水,
去水喉冇問題, 至於 water dropping, CF 解釋因 Fortress 冷氣 design 問題, 機內制冷銅喉接觸到熱空氣, 因而有"倒汗水" 滴下,

因冇主機底盤接滴下的水,所以 "倒汗水" 直接由主機滴下......
主要問題係 Fortress冷氣 design 冇底盤 for "倒汗水"!!!!!
Freeman

原帖由 freeman 於 2008-6-20 04:13 PM 發表
已問了 Fortress CF,  CF也 check 過去水喉, 也試了去水,
去水喉冇問題, 至於 water dropping, CF 解釋因 Fortress 冷氣 design 問題, 機內制冷銅喉接觸到熱空氣, 因而有"倒汗水" 滴下,

因冇主機底盤接滴下的水 ...

咁所謂"倒汗水"即唔係流水啦..咁就算有都唔怕比樓下告掛....:o...另外..如果真係設計問題..咁應該好多人都會有問題啦...唉...當大家一齊開冷氣果時..d倒汗水可能會變左陽光下的"驟雨"呢...

滴水就係滴水, "倒汗水" 又好, "漏水" 又好, 總之滴到樓下就會被人投訴。唔通 "倒汗水" 就冇事?

有冇人可以釋法?

如果真係咁易有倒汗水, 我相信最慘既都係平台戶, 要接晒幾十層住戶既滴水.

冷氣機滴水是違法的.

"根據香港法例第132章公眾

[quote]原帖由 Vivian 於 2008-6-20 17:08 發表
冷氣機滴水是違法的.

"根據香港法例第132章公眾

原帖由 Zeroooo 於 2008-6-20 17:11 發表

So all of us are subject to penalty?

其實個法例係要大家留意自己既冷氣機...定期維修
小魔怪跌左落水變多左個出黎...

我屋企都有冷氣機漏水問題,住左三個月,有四部漏水(唔係講笑),黑雨及大雨都有漏水,已經向CK同MO投訴有記錄,現在等緊人來修理,最初各部門你推我讓,豐擇仲話要收每部HK$450.00做檢查費,係每部計而且未包維修費,真係好離譜! 假如到下星期一都無人上門做野,我會出封警告信比各個Party,因為投訴左兩星期都無人到,現在又係雨季無可能唔修理。

同時想問下 T1-T5 住較低層數的住戶是否都有室內冷氣機漏水問題,我試過係無開冷氣機而有漏水情況出現。

我屋企都有冷氣機漏水問題,May I know your result? Is it $450.00 per set?

Terry-T9

原帖由 hildachan 於 2008-8-30 15:40 發表
我屋企都有冷氣機漏水問題,May I know your result? Is it $450.00 per set?

Terry-T9

嘩! 俚個 post 都幾耐下,我就無比過錢豐擇,反而要自己主動打電話到CK head office投訴,因為本身所有電器有半年保養期,都未過期更係搵佢整啦。其實一般冷氣機在街外電器舖買都會有原廠一年至三年不等既保養,反而唔明點解俚度得半年咁小,我這個 case 前後由排期到真正處理妥當大約要兩個月時間,總之越早發現有問題就盡快叫佢搞,最好出信同留記錄,唔好齋講。

Thank you for your reply.
How you refuse to pay $450.00?  Did you remove the old paint and re-paint the wall.  

"Fortress" now pointed that it is my fault as I failed to make suitable protection for the Air-Cond. during the renovation.  In fact, the first day of my renovation were fixed the wooden plates on the floor and packed the air-cond. with newspapers.

原帖由 hildachan 於 2008-8-31 00:04 發表
Thank you for your reply.
How you refuse to pay $450.00?  Did you remove the old paint and re-paint the wall.  

"Fortress" now pointed that it is my fault as I failed to make suitable protection f ...

你部冷氣機係點樣漏水法?屋外還是屋內?邊個位置?e.g. 機底 / 出風位 / 牆身 .... 等等
有無影相做記錄?