返回列表 發帖
原帖由 Windsor 於 2008-5-3 18:17 發表

唔該晒,七日都算合理。

ck話official係7日, 不過其實過左7日交form佢都會照執, 只係唔想大家拖太耐

回復 #43 freeman 的帖子

一. 檢查浴缸去水位配件是否接駁不夠穩固而出現滲漏, 通常浴缸近去水位的一邊是會預留一個修理生口, 將它拆開或打開便見到缸底內的排水配件, 如有滲漏, 缸底自然有水漬。二. 浴缸貼近磁磚的英坭或玻璃膠修口有冇脫離? 三. 浴缸龍頭之接駁位及藏牆水喉及配件有冇漏水?

arm arm 驗完樓, 師傅話質素唔錯, 係泥水有d要執,
另外廚房同主人房厠所都有個櫃開得唔順, 廚櫃邊有少少地方冇唧賿,
窗台底有d位冇收口, 其他冇麥大問題

[quote]原帖由 ccc 於 2008-5-4 15:54 發表
arm arm 驗完樓, 師傅話質素唔錯, 係泥水有d要執,
另外廚房同主人房

原帖由 qwb4 於 2008-5-4 16:01 發表

咁真係唔錯喇喎

算好好彩 ! 但佢話唔同單位質素出入可以好大喎

大家記住check玻璃有冇崩同花呀, 去交執漏紙時個職員都係問呢樣野 !

原帖由 esther 於 2008-5-2 20:02 發表
a serious problem found today in kitchen

你係唔係食0左大力菜先去驗樓!?

原帖由 ccc 於 2008-5-4 15:54 發表
另外廚房同主人房厠所都有個櫃開得唔順, 廚櫃邊有少少地方冇唧賿,

恭喜晒~ 冇問題就好了~

原帖由 lepoint 於 2008-5-4 22:19 發表

恭喜晒~ 冇問題就好了~

雖則話冇麥大問題但執漏張list都有成版幾紙

原帖由 ccc 於 4/5/08 03:54 PM 發表

我直頭有個櫃桶未上路軌,工人真大意。smiley (9)

check的玻璃有冇崩同花, 可能驚打風時頂唔順會碎.  玻璃呢家野有瑕疵好易碎

原帖由 freddielau 於 2008-5-4 22:40 發表

我直頭有個櫃桶未上路軌,工人真大意。smiley (9)

我其中一個櫃個軌壞的, 有軌等於冇軌

回復 #26 esther 的帖子

thx, you remind me to check every items carefully

回復 #52 WINSON12 的帖子

只係輕輕一拉咋

回復 #48 ccc 的帖子

係邊度既水泥位要執呀?

我尋日自己都驗左少少, 有以下問題:
1) 空心牆, 房、廳都有
2) 空心磗, 房、廳、厨房都有
3) 門框無文灰
4) 全屋窗都花
5) 外牆防水膠有少少爆

等等