返回列表 發帖
Thanks for your sharing.

大門本來都吾錯,?知原來偷工,底郭仲有棘

雖然我未收樓,但我個裝修師父話最緊要睇吓個浴缸有冇滲水,否則好大鑊,有可能滲落下–層(可能要賠償喎!)

請問收樓defect報告要幾多日之內交回管理處?

為方便各位查看, 請避免係度吹水, Thanks!

原帖由 ccc 於 2008-5-3 18:02 發表

7日內, 比較失望係所有電器保養得半年 !

唔該晒,七日都算合理。

原帖由 meme 於 2008-5-3 16:58 發表
雖然我未收樓,但我個裝修師父話最緊要睇吓個浴缸有冇滲水,否則好大鑊,有可能滲落下–層(可能要賠償喎!)

anyone know how to test 浴缸有冇滲水 ??  it look difficult to test with.......??smiley (11)

原帖由 ccc 於 2008-5-3 18:02 發表

7日內, 比較失望係所有電器保養得半年 !

裝修完就要快d 入伙, 電器要運作下, 先知道有冇問題.

fill a tank of water and leave it there for a day or so?

原帖由 freeman 於 2008-5-3 18:33 發表

anyone know how to test 浴缸有冇滲水 ??  it look difficult to test with.......??smiley (11)

回復 #43 freeman 的帖子

一. 檢查浴缸去水位配件是否接駁不夠穩固而出現滲漏, 通常浴缸近去水位的一邊是會預留一個修理生口, 將它拆開或打開便見到缸底內的排水配件, 如有滲漏, 缸底自然有水漬。二. 浴缸貼近磁磚的英坭或玻璃膠修口有冇脫離? 三. 浴缸龍頭之接駁位及藏牆水喉及配件有冇漏水?

[quote]原帖由 ccc 於 2008-5-4 15:54 發表
arm arm 驗完樓, 師傅話質素唔錯, 係泥水有d要執,
另外廚房同主人房

原帖由 esther 於 2008-5-2 20:02 發表
a serious problem found today in kitchen

你係唔係食0左大力菜先去驗樓!?

原帖由 ccc 於 2008-5-4 15:54 發表
arm arm 驗完樓, 師傅話質素唔錯, 係泥水有d要執,
另外廚房同主人房厠所都有個櫃開得唔順, 廚櫃邊有少少地方冇唧賿,
窗台底有d位冇收口, 其他冇麥大問題

恭喜晒~ 冇問題就好了~

原帖由 ccc 於 4/5/08 03:54 PM 發表
另外廚房同主人房厠所都有個櫃開得唔順, 廚櫃邊有少少地方冇唧賿,
窗台底有d位冇收口, 其他冇麥大問題

我直頭有個櫃桶未上路軌,工人真大意。smiley (9)

check的玻璃有冇崩同花, 可能驚打風時頂唔順會碎.  玻璃呢家野有瑕疵好易碎