返回列表 發帖

都會駅保安合約招標投票

而家最平個間只係做開公屋,點解會合資格入標架?有d驚佢地如果真係中標,有冇足夠能力勝任。

咁又未必。 假如佢哋中標, 入得嚟MTR盤, 自然會有standard俾佢哋跟, 而且正誠喺出面都係做公屋多, 所以未必係想像中咁差ge!

p.s. 講開正誠,真心覺得非常差,首先投訴嘈音怕事唔理,其次就係高層管理差到無倫

咁又未必。 假如佢哋中標, 入得嚟MTR盤, 自然會有standard俾佢哋跟, 而且正誠喺出 ...
emanuele_lee 發表於 2016-12-7 11:55

同意,之前我都有投訴樓上嘈音,點知個保安仲話人哋會對佢好反感,好似我做錯嘢咁,我都有份交管理費,明明樓上日嘈夜嘈都唔可以投訴,咩道理

好難整走正城, 佢地D座頭好識拉票, 叫人簽名授權俾相熟業委, 上次大會見到好多前業委

好似拉票唔系sec q職責wo......是妨礙選舉公正。

如果d票唔覺意委任一d別有用心,存在利益輸送的人手上。

對居民極為不妥

我都有投訴樓上嘈音,點知個保安仲話人哋會對佢好反感,好似我做錯嘢咁,我都有份交管理費,明明樓上日嘈夜嘈都唔可以投訴,咩道理------投訴樓上嘈音 me too

同意,之前我都有投訴樓上嘈音,點知個保安仲話人哋會對佢好反感,好似我做錯嘢咁,我都有份 ...
wycheng 發表於 2016-12-10 09:58

其實都理解,佢哋上去勸係難做。但我唔係咁睇,有道理,駛乜怕俾對方反咬?
所以我覺得正誠保安部既然咁怕事,不如就讓返個位出嚟,俾1間真係有心做o既,去做返好佢!

好難整走正城, 佢地D座頭好識拉票, 叫人簽名授權俾相熟業委, 上次大會見到好多前業委
kc123 發表於 2016-12-11 11:28

呢個係真,要整走佢哋,的確係唔易。據我所知,2011嗰次重選保安部合約,又係佢哋搞鬼
如果無記錯,佢哋除咗有3、6、10呢3座o既票皇票后,佢哋仲指使某座頭打intercom上去,同D住戶拉票。到而家,7座都多咗個票后
咁都算,之後業委要求各座座頭換位,防止拉票。但正誠保安部就暗中安排咗,6座座頭坐返善明邨入口,繼續拉票!
除咗咁,因為佢哋管理不善,導致2011年期間,1部分表現不俗o既保安員(約10數人),集體辭職。

言歸正傳,我就覺得有間平D o既揀,其實可以值得一試:
1. 我哋o既管理費有望減低
2. Metro係MTR盤,入得嚟做,MTR嗰邊會有指引俾佢哋跟,有心做o既,一樣好快適應。
3. 正誠既管理(出入管制、處理投訴、人事管理等方面)的確係做得非常差!

回復 9# emanuele_lee

保安的主要職責是維持村內治安,而不是選舉或拉票。

用不良手法誘騙或獲取選票如經証實,會坐監或留案底。

是否值得為不良僱主以身示法。到最後僱主或不肯負責。

最終保安員或許負起所有責任。

所謂上得山多終遇虎。如果盲目聽從主子命令,

最終或自己吃虧。

都城有部份非常良好的保安員。

希望他們能為自身未來著想,切勿以身示法,違法拉票或種票。

俾大家參考下,正誠值唔值得投:
http://www.hkmetrotown.com/viewthread.php?tid=14473

題外話:
根據小弟所知,2011年正誠重選保安合約成功之後,上述情況都有發生o係Metro
小弟o既立場: 贊成保留表現好o既現職保安員,但不贊成保留無良保安公司

最近我見過幾次樓下個女保安同拉住啲住客講投票

最近我見過幾次樓下個女保安同拉住啲住客講投票
wycheng 發表於 2016-12-18 19:12

實在太過份喇,雖然我暫時未見有保安員hard sell 我/其他街坊
但如果俾我見到,我一定拍低片,然後去投訴!