返回列表 發帖

兩位
去找一個電視天綫放大器試一試吧

問題是一座大廈同一個電視訊號, 由越來越多的機頂盒及電視瓜分, 每一部機器分配到的訊號平均地減弱了。 而鄰近多了人使用放大器, 可能會進一步令你們電視訊號弱的問題惡化。

電視訊號放大器只是一個盒, 有大有小, 放在機頂盒/電視與牆身天綫插中間, 先行擴大訊號電力(及濾波)才送訊號給機頂盒/電視。 外型大到一盒錄影帶大小的有, 小至一部walkman的也有, 一般都要插電。  價錢大約一至二百元起跳, 新舊貴平的功能也大同小異, 十幾年前大牛龜電視用過的放大器也合用。

thanks,CS Si HingLet me try

thanks,CS Si HingLet me try
LP-monchhichi 發表於 2013-1-2 12:15

唔使客氣
小朋友好嗎?

其實第一代8機頂盒能挨到今日已經算好野。 果一代機頂盒熱力非凡。 有部份機器要重焊或大清潔才能回復當年勇。 若果有預算, 換Magic TV也是時侯。 用過真正有升級的感受。

兩位
去找一個電視天綫放大器試一試吧

問題是一座大廈同一個電視訊號, 由越來越多的機頂盒及電視 ...
C_S 發表於 2013-1-2 10:33

Hi LP-monchhichi, Cl88, C_S,

謝謝大家熱心的分享!

Hi C_S,

請問『電視天綫放大器』可以去邊樹買呢?

dreamhouse

Hi, C_S,

你好呀!

當然記得,你甘幫忙,得人恩果千年記嗎!

我一直用你比我個條HDMI線 + 8號仔  ...
dreamhouse 發表於 2012-12-31 20:50

dreamhouse, 簡單介紹你買magic tv 3200D吧。 我也是使用3200D。 它的搖控可以操控我的電視機, 基本上日常只需單一搖控器。

若你有意日後定閱now tv各歴史教育台等, 可選7000D mini, 可以對應now tv節目表錄影。 雖然貴, 但有需要的話會很方便。

Hi LP-monchhichi, Cl88, C_S,

謝謝大家熱心的分享!

Hi C_S,

請問『電視天 ...
dreamhouse 發表於 2013-1-2 15:43

一般的屋村街市附近的五金電器鋪(一般有天線接綫、燈泡、光管...等的檔/小鋪)應該會有...

街坊口耳相傳, 一隻叫Engel-AM-6140的(~$200)較有口碑。 但係呢隻野好似要配專用插頭...?! (呢隻可能要去深水捗

我原意係提意大家回老家問問誰人有舊時咸封年用過的放大器可以一試。 放大器能勉強還原電綫入屋一段的過度損耗, 或屋內伸延綫/分插的訊號損耗。 即是修復由大廈天線到你的電視。 貴價的放大同時過濾雜訊, 連模擬台也清晰起來。 平價的只推高電平, 至少唔好冇野睇。  若問題不是訊號損耗, 而是天綫接收不佳或機頂盒敏感度不佳, 那加一個放大器也不一定有效...

我不如照舊找一天帶magic tv去你樹試一試, 看看有沒有改善吧~~

一般的屋村街市附近的五金電器鋪(一般有天線接綫、燈泡、光管...等的檔/小鋪)應該會有...

街 ...........我不如照舊找一天帶magic tv去你樹試一試, 看看有沒有改善吧~~
C_S 發表於 2013-1-2 16:18

Hi C_S,

Okay, 照舊照舊....., 又要麻煩你lu!

dreamhouse

CS,
小朋友很好好, 剛剛又多一名

唔使客氣
小朋友好嗎?

其實第一代8機頂盒能挨到今日已經算好野。 果一代機頂盒熱力非凡 ...
C_S 發表於 2013-1-2 15:41

各位,
我家的電視畫面和聲音問題已解決, 謝謝大家早前的熱心分享, 還有C_S親力親為的協助.

我在高登買了Magic TV 3200D ($1674 - 送2條HDMI線) 和 TV 放大器($80), 現在裝了Magic TV 3200D, 畫面已很好, 沒有安裝TV 放大器.

如有街坊需要TV 放大器, 可以PM聯絡我.

dreamhouse

我新買那部TV放大器,經已免費送出了!

dreamhouse
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊成為會員

請問有無住户TV接收起格仔?
我TV用咗4年,一直接收良好,前2個月接收起格仔,買過部新嘅,又係起格,安裝師傅話關屋苑天線接收問題.屋苑師傅嚟整咗3次,無改善,話户户無事,係我TV有事,要我揾TV維修.
MTman  TAMAMA

回復 26# mtman

我用的是Samsung, 睇Pearl有起格, HD Jade and News no problem!!
  By using the diagnostic tools on my TV, found that the TV signal is very weak.....

so planning to buy a TV signal amplifier and try try....however, if any other occupants have the same problem, we should notify MO to fix the antenna!!

回復  mtman

我用的是Samsung, 睇Pearl有起格, HD Jade and News no problem!!
  By using the di ...
mtfish 發表於 2013-4-4 17:23

我都係用Samsung,睇咩台都起格, 但有時睇晒成個節目都無事.
MTman  TAMAMA

你有無用cable? 因cable 會接佢地條專線,會先降低其他台信號才顯得佢地信號強和清晰,只有投訴叫佢地維修調高信號。

我之前看普通標清節目成日斷線(藍畫面1秒),叫屋苑師傅嚟整咗2次,結果都係無改善,話户户無事無得搞。如果看標清節目藍畫面,高清會起格仔。