返回列表 發帖

求助:電視「拆拆聲」「格仔畫面」

用了4年多的

Sony40"電視 + Eight 解碼器

問題:

1. 電視聲音「斷斷續續的拆拆聲」
2. 電視畫面「出現格仔」「畫面停頓」

請街坊指教

謝謝!

dreamhouse

將 8 仔 除 下, 用 DVD 機 play DVD, 有無問題 ?

多數干擾,將天綫和電源線整理好,不可重疊,再試看吧!

請問有那款解碼器可介紹?
Budget $2,000以內

請問有無街坊有「二手解碼器」可出讓?

在下用緊MAGIC TV,質數幾好,穩定....不過貴D.....
您可到下面條LINK睇下價錢.....
http://www.price.com.hk/category ... mp;brand=Magic%20TV

在下用緊MAGIC TV,質數幾好,穩定....不過貴D.....
您可到下面條LINK睇下價錢.....
... mp;brand=Magic%2 ...
CYL 發表於 2012-12-29 12:30

Hi CYL,

Thank you for your reply!

Oh, I can't see the link.

Anyway, which model is acceptable and not so expensive?

dreamhouse

http://www.price.com.hk/category ... mp;brand=Magic%20TV

Oh, I found it, but it costs $1XXX-$3XXX.

oh, Magic TV have 12 models!!!

Anyone could advice me?

I just need an acceptable model and reasonable price.

dreamhouse

if u have an old set-up box, u can try the below the replace to a new Eight set-up box with 500gb harddisk for $1900...I also join this and using the same model!
http://www.ei8ht.hk/trade-in-agreement.php

如古您是睇多錄少...更係MAGIC TV....但是如古您是錄多睇少就買8仔啦....千奇唔好話一半一半呀吓

Hi Dreamhouse,

記得我嗎?

你的問題出現係用電視接收的數碼電視? 還是使用解碼器看電視節目時發生呢?

入伙時記得你已遇到問題, 還有沒有使用那絛黃色接綫呢?

我也發覺近年電視接收慢慢變差, 相信同屋苑住客越來越多使用數碼電視和解碼器有關。 若確定機器冇壞, 可以嘗試使用天綫放大器。

Oh, I found it, but it costs $1XXX-$3XXX.

oh, Magic TV have 12 models!!!

Anyone could advi ...
dreamhouse 發表於 2012-12-30 00:21

Magic TV目前的型號只有四個, 其它都是舊型號。
如不堅持使用內置硬盤, 有3200S和3200D 兩個型號選擇。 S指單調諧器(俗稱單tuner), D即雙調諧器(雙tuner)。 只要你有錄影的習慣, 便即管直接買雙調諧器的3200D。

3700D是內500G置硬盤型號, 但貴3200D 一千多元不一定值得。 目前一千多元可買到3Tb外置硬盤, 連同3200D使用便可達6倍容量。

我用Magic TV前也有使用第一/第二代8公司的解碼器, 產品其實以本地品牌來説已十分不錯。 相對Magic TV, MTV設計更貼心, 各方面也更合意, 所以身邊所有親朋也轉用MTV了。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊成為會員

Hi Dreamhouse,

記得我嗎?

你的問題出現係用電視接收的數碼電視? 還是使用解碼器看電視節目時發生呢? ...
C_S 發表於 2012-12-31 09:37

Hi, C_S,

你好呀!

當然記得,你甘幫忙,得人恩果千年記嗎!

我一直用你比我個條HDMI線 + 8號仔 + external hard drive.

早2年買左個 Seagate 1 TB external hard drive。

不明你的問題,你問我:電視問題是來自「直接看電視」還是「看錄影的電視」嗎?

我個問題在這2個情況,均有出現。

怎麼是無綫放大器?

用左個8號仔甘耐,都好想換機,之前畫面有格仔,家下加埋D拆拆聲,真係忍無可忍,

一向要求唔高,我仲有部Seagate 1 TB external hard drive,家下考慮一下D中價解碼器。

dreamhouse

不明你的問題,你問我:電視問題是來自「直接看電視」還是「看錄影的電視」嗎?
我個問題在這2個情況,均有出現。
dreamhouse 發表於 2012-12-31 20:50

=>8號仔 HDMI線問題

怎麼是無綫放大器? =>電視天綫放大器

Dreamhouse, 我部8仔2OO8都有同樣問題.,看直播和錄影都會窒下窒下,可能夠鐘換機;(

Hi, C_S,

你好呀!

當然記得,你甘幫忙,得人恩果千年記嗎!

我一直用你比我個條HDMI線 + 8號仔  ...
dreamhouse 發表於 2012-12-31 20:50