返回列表 發帖

最新出入安排

收到通告, 話當一期會所加建既入口同二期既會所出入登記位搞掂之後, 出入會所通道要拍咭, 呢樣咁係讚成啦. 不過有疑問係要用咩卡, 咁咪問下座頭囉.
因為我所知我地有三種住戶証, 兩種係用八達通:

1. 要比$50整既住戶証, 可以出入會所及屋苑
2. 個人八達通, 可以出入會所(如果你申請埋)同屋苑
3. 普通八達通, 只可以出入屋苑, 唔可以用會所設施

咁我一路都以為"用會所設施"應該包括出入會所既通道啦, 咁根據以上既做法, 咪只有1同2既卡可以出入走廊, 3果隻就只可以行番車路, 但二期果邊仲有一個出入口係9/10座之間, 好似好混亂咁. 座頭都覺就幫我問下, 得到既回覆係:

用八達通拍卡就得, 用得個走廊, 9/10座之間果個照常 (乜唔係要拍多一次入會所條通道咩?)
咁.... 咪3果隻卡都可以入到會所囉, 咪都可以用到會所既免費設施囉

到底係我搞錯定係座頭搞錯定係改左做法呢?

其實仲有一樣係, 呢排成日行經其他tko既屋苑, 見人地個商場入口都只係拍卡 (有d唔使添) 都冇人睇住既, 點解我地果個就要成兩個人睇? 係咪人地果d冇閒雜人等而我地有呢, 點解要咁特別?
小魔怪跌左落水變多左個出黎...

我層經見過下層會所樓梯口擺左張枱仔, 寫住...類似...拍card 試驗, 唔知係咪落下層用會所會有限制呢~~

我層經見過下層會所樓梯口擺左張枱仔, 寫住...類似...拍card 試驗, 唔知係咪落下層用會所會有限制呢~ ...
alfredwsk 發表於 2011-6-21 10:13

仲有部電梯落到去喎, 其實係咪簡單事情複雜化?

回復 1# qwb4

如果商場只用�個staff, 咁會有好多間雜人等會用左部lift來往G/F 及 2/F...........再加上5/F取消左拍咭, 2/F用一個staff會更危險!!

一舊云

回復  qwb4

如果商場只用�個staff, 咁會有好多間雜人等會用左部lift來往G/F 及 2/F...........再加上 ...
Dr.Evil 發表於 2011-6-21 10:36

我諗係要整體去諗, 唔係嘈下就咁, 嘈下又咁, 最終咪又係用左我地既管理費! 最唔明白係, 點解人地可以, 我地唔可以?  tko得, hanghau得, tkl唔得?

可能真係mt/lp同商場既設計有問題搞到咁喇

其實又有多一個問題, 電梯大堂取消左拍卡, 點解5,6,7座唔駛拍, 1,2,3,8,9,10 要拍呢?
如果真係咁既 ...
metown911 發表於 2011-6-21 10:54

家下六七座之間, 同埋草地果邊既平台花園都差唔多喇

回復 6# qwb4

因為其他屋苑既商場上蓋只有一個屋苑, (將中/君傲), 其他人吾會隨便使用住宅升降機來往商場~~

而我地既商塲可以通往兩個大形物業, 如果G/F 或2 /F 無把關, 部升降機會變成商場升降機既一部份, 但維修費一樣要我地負責~

其實我地用既security會多過其他屋苑, 因為我地屋苑既出入口比較多.......G/F 正門2個, 2/F 商場2個, 5/F 善明1個, 5/F 二期1個, total 6個..........

回復 10# Dr.Evil

哈, 又或者咁睇, 果三部電梯只可以五樓同二樓咁去, 唔落地下

其實我只覺有d小家, 查實如果我唔係住係度, 見到二樓果個大堂, 真係唔想入, 又細又迫

其實蔚藍都係咁, 但都係一個人, 可能人地得一度門, 我地搞左兩度出黎

回復 11# qwb4

我地屋苑既賣點係可以廿步內通往地鐵站, 講真, 就算cut多兩個security港鐵都未必會減管理費(MT管理費同OS差吾多).........佢只會多謝我地!!

其實出入口多唔係問題, 用人多都唔係問題, 最重要係用得其所, 做到個效果   
但事實似乎...

其實仲有一樣係, 呢排成日行經其他tko既屋苑, 見人地個商場入口都只係拍卡 (有d唔使添) 都冇人睇住既, 點解我地果個就要成兩個人睇? 係咪人地果d冇閒雜人等而我地有呢, 點解要咁特別?
///////
因其他屋苑人手集中在平台,商場入口都只係拍卡便可,所以我覺得五樓唔洗拍咭好奇怪,可唔可以張二樓果兩位和地下大堂出口果一位改回五樓把關,離開屋苑洗咩專人看守,邊有咁奇怪的安排.