返回列表 發帖
嗰晚開會仲有業主問主席:「你都唔係喺度住, 請問我地可以有乜野方法罷免你個主席位呢?」..
主席諗都唔駛諗就話:「呢啲麻煩你地自己上網搵資料啦!」..

嗰晚開會仲有業主問主席:「你都唔係喺度住, 請問我地可以有乜野方法罷免你個主席位呢?」..
主 ...
applecat 發表於 2011-4-3 12:29

佢有物業係度, 人地面皮夠厚你都吹佢唔賬
佢不斷叫人尊重會議, 不過咁既處事模式點叫人尊重
住戶發表完, 明顯有不滿, 但最後都係9位業委投票決定
好似立法會咁, 數夠票話知你UP乜都照過

回復  keegan

李栢棠及一眾黨員 (2, 3, 5, 6, 7 座業委) 怕有人在廁所攪野, 大可以在零晨時問& ...
puipui 發表於 2011-4-2 07:42

乜攪野一定要係零晨咩? 日頭吾攪得野?

真係唔好意思, 果晚原本諗住JOIN個會,不過公司OT到10PM, JOINED唔到.

個主席好唔掂, "最攪笑主席仲話副主 ...
LP-monchhichi 發表於 2011-4-2 23:40

完全Support.........

回復  月巴水骨

引用: {之所以2,3座支持, 個人認為主因是他們現時未有新通道, 且原有的1,2,3座出入 ...
puipui 發表於 2011-4-2 23:57

我是T3人, 但都吾支持3座業委, 但係無人參選, 所以比佢連任到......

佢有物業係度, 人地面皮夠厚你都吹佢唔賬
佢不斷叫人尊重會議, 不過咁既處事模式點叫人尊重  ...
keegan 發表於 2011-4-3 12:45

果一晚, 8座(陳文勝), 9座(方澤楝),10座(張展鵬) 以及大多數居民都發表了强烈不滿支持主席的动議. 主席李柏棠联同2, 3, 5(副主席李永強),6座(秘書何金榮) 業委漠視出席居民意见, 厚顏地通過議案.我們真的要呢一班人去代表我們?

主席联同2, 3, 5, 6座 業委一味講一大堆似是而非的理由, 又將个波拋俾管理處張經理. 我本人覺得佢地係到攪分化,製造事端, 利用大多數居民不聞不問的漏洞下, 製造矛盾, 將委員会變成一个自己友的小圈子.

果一晚, 8座(陳), 9座(方),10座(張) 以及大多數居民都發表了很多相関及有健设性方案及平衡各方利益的意见. 可惜, 主席联同2, 3, 5, 6座 業委漠視出席居民意见, 不向会眾回應及交代,  將个波拋俾管理處張經理, 然後小圈子厚顏地通過議案.

果一晚我見到有兩位有份發言反對主席动議的女士激動得眼濕濕. .主席联同2, 3, 5, 6座 業委當無视發生. 不認錯, 不妥協厚顏地通過議案.

我是T3人, 但都吾支持3座業委, 但係無人參選, 所以比佢連任到......
Dr.Evil 發表於 2011-4-3 13:16

其實T2,T3的住戶
你地的業委究竟有無問過你地的意見 ?

主席联同2, 3, 5, 6座 業委一味講一大堆似是而非的理由, 又將个波拋俾管理處張經理. 我本人覺得佢地係到攪分化,製造事端, 利用大多數居民不聞不問的漏洞下, 製造矛盾, 將委員会變成一个自己友的小圈子.
puipui 發表於 2011-4-3 13:43

十分贊同
佢地話業委在這個決定上, 唔係最專業
所以交給專業的管理公司決定, 講下佢地竟見
跟住就話表決管理公司旳議案

真攪笑, 原來住戶係要遷就管理公司
然後主席可以話唔係佢主導的(事實係點有目共睹), 建議係管理公司提出的, 佢地只係和議者
有乜問題又可以推番落管理公司度

其實T2,T3的住戶
你地的業委究竟有無問過你地的意見 ?
keegan 發表於 2011-4-3 14:40

從來沒有.......

俾D咁有野心但無腦無邏輯既人第日做到區議員簡直係調景嶺之苦, 香港之耿!

都好, 佢咁早行出來嚗光, 路遙知馬力, 日久見人心.  佢D所作所為簡直見光死...

人在做, 天在看!!!

從來沒有.......
Dr.Evil 發表於 2011-4-3 17:18

其實個議案只係9個業委表決
當中因為2,3,5,6,7連成一線, 所以最後必定通過
但一個涉及咁多戶的議提, 為何我要在FORUM才知道 ?

主席很懂得運用遊戲規則,
1. 議案沒必要預先給大家過目, 只要簡單一句寫在議程即可, 你唔黎聽你的責任
2. 業委夠票可過, 即係住戶黎左聽都嘥氣, 因為決定權還是在業委手
3. 為何係試先六個月 ? 業委任期係一年, 因新一屆業委的任期至下年二月, 所以六個月後又會回到呢9個人表決, 結果心照啦...
4. 要解散業委會應很困難, 可能要有一半業權同意才可以 (這個要再研究), 所以這個遊戲的主導權仍會在他手上一段時間

但大家應想想, 這個業委會變成了甚麼 ?
一個小圈子遊戲, 住戶的意見可以不理, 表決依舊
今日係2,3,5,6,7話事, 若他日其中一個被取代, 會變成1,2/3,8,9,10話事
以這個小圈子玩法, 到時又會怎樣 ? 到時可能變成係5,6,7座住戶嘈

不管結果如何, 我認為這個主席/業委會最大的問題係
事前根本沒有諮詢過住戶意見
佢覺得呢個方法好/對其有利, 數夠票就快快通過,
若他們有道理, 為何不向各出通告解釋或收集意見 ?
我認為結果係點不是問題, 小圈子決定是最大的問題

9個人決定屋苑所有政策, 事前不必諮詢 !!! 合理嗎 ???

俾D咁有野心但無腦無邏輯既人第日做到區議員簡直係調景嶺之苦, 香港之耿!

都好, 佢咁早行出來嚗光, 路遙 ...
LP-monchhichi 發表於 2011-4-3 18:38

我只想說有些人很懂得利用遊戲規則
很符合現今政客的要求

其實個議案根本係好簡單的問題
只係保安, 節能和住戶方便之間的平衡
封閉的時間長短也可商討 (主席最初話封12-6AM, 及後改為表決管理公司封2-5AM的方案)

封閉會所的理由
1. 節約能源和電費, 每小時會所的電費係$30, 也有環保概念
2. 保安問題, 長開會所難保有些人會留連, 甚至有人擔心陌生人會進來, 主席話懷疑有人在傷殘廁所攪野, 擔心風化案會發生
3. 淩晨人流較少, 以管理公司資料, 三月頭兩星期的人流, 2-5AM每座每小時的出入拍咭人次只係 0-2 人次 (假日較多1-6人次), 不必為幾個人長開通道
4. 長開會所, 人流增加, 會增加大堂雲石或其他設施的折舊速度, 燈膽光管等可能容易燒壞

反對封閉會所的理由
1. 會所入口已成為大部份住戶最常用的出入口, 封閉造成不便, 2-5AM天黑行外面入口不方便亦有危險
2. 在雨天時是擋風避雨的途徑 (管理公司話打風黑雨等可作特別安排)
3. 電費只是小數目, 每天慳$90, 一個月$2700, 對屋苑每個月$5,000,000的管理費不是問題
4. 管理公司會加裝閉路電視以加強保安, 費用一次過約5萬, 人手不會增加 (但主席曾提出話如果長開, 屋苑需要增加3個保安岡位)
5. 既然人流少, 會所設施折舊的速度不會明顯增加

這就是正反論點
但偏偏很多人不知就, 一切已塵埃落定
這是業委會的失職, 是小圈子決定的惡果

個晚有出席, 作為真正住係到的業主, 我對當晚業委會的感覺是,我們出席太約一百名的業主有 9成幾人係表示反對限制 8,9,10座 和未來 1,2,3座 有蓋通道的安排。  但有過半數業委竟然莫視我們的要求, 我覺得要將班業委拉下馬, 等他們知道我地大部份業主對他們有幾不滿。

不如開一個 FACEBOOK 組群,  將 主席的事供開比全港市民, 另外有相應行動時,各業主可以知道, 大家認為如何?   組群名可以係   [ 罷免都會駅業主委員會主席李柏棠組群]  , 大家覺得可行?

個人認為是陰謀論...
1,2,3,8,9,10座之前開AGM要長實開返通往會所共六個出口.
5,6,7座所份數不敵其他六座. 阻擋不了工程.
所以今次7座業委兼主席動議限制通道使用, 得5,6座業委支持, 個人認為是一種報復行為.
之所以2,3座支持, 個人認為主因是他們現時未有新通道, 且原有的1,2,3座出入口沒有像8,9,10座般充滿樓梯斜路.
見不到通過動議後所引的問題.月巴水骨 發表於 2011-4-2 16:08

大家仔細想一想, 5,6,7 座都有他們獨立的有蓋行人通道 , 點解 5,6,7 的有蓋行人通道就可以開24小時開?  

明眼人一睇就知有問題, 5,6,7 的有蓋行人通道係無損耗, 唔使節能,唔使保安巡羅?  

所以班業委尤其係6座何金榮的一番謬論最冇point, 話自己以前係老師, 佢冇再教書係香港學生好彩!