返回列表 發帖
...大家都唔知叫住戶黎做乜, 反正那9個業委一早已有投票意向...
keegan 發表於 2011-4-1 23:41

我覺得係等大家睇下D無恥之徒點樣拿住雞毛當令箭. 集結反對聲音繼而踢走以權謀私的主席及其黨羽.

個主席都有好多特別的論點
例如一開始就話長開會所要加3更保安員
結果管理公司職員話根本無咁講過

又話見過懷疑有人係傷殘廁所攪野
因此擔心風化案在屋苑會發生
令屋苑聲譽受損

回復 17# keegan

李栢棠及一眾黨員 (2, 3, 5, 6, 7 座業委) 怕有人在廁所攪野, 大可以在零晨時問関上. 不過如果佢哋有人零晨返家途中作肚疴, 甘就麻煩啦 (本末倒置)
何金榮及第三座代表經常掛在口邊要会所晚上要休息,如果吾係就太易勞損及老化. 佢哋真係好有会所心. 会所不会因此而老化, 反而讓有需要使用人仕將它活化. 老化都只不過係燈胆姐! 無point扮有料, 真攪笑

紂王無道

唔好意思, 之前未留意呢單野, 咁究境封通道既理據係咩野?

erniec 發表於 2011-4-2 11:41

個人認為是陰謀論...
1,2,3,8,9,10座之前開AGM要長實開返通往會所共六個出口.
5,6,7座所份數不敵其他六座. 阻擋不了工程.
所以今次7座業委兼主席動議限制通道使用, 得5,6座業委支持, 個人認為是一種報復行為.
之所以2,3座支持, 個人認為主因是他們現時未有新通道, 且原有的1,2,3座出入口沒有像8,9,10座般充滿樓梯斜路.
見不到通過動議後所引的問題.

erniec 發表於 2011-4-2 11:41

佢地講到好似好有道理咁....佢地話:
1) 如果開左個通道, 半夜仲要開著燈, 唔環保同埋要俾多啲電費, 又要加多額外人手..
2) 各座頭做過統計, 話半夜只係得好少好少人用道通出入, 所以唔開個道通個影響都唔大..
3) 條通道長時間開放, 條路多人行左..損耗會多左...
4) 半夜驚會有人走左入會所範圍破壞/偷野喎..
5) 最攪笑主席仲話副主席之前發現有人喺傷殘人士廁所攪野, 走時仲留底個dom喺廁所,
所以如果條通道如果開24小時, 驚會多左風化案喎!

其實係咪每次開會都有通告通知住戶?

22/3, 1/4 我都無收到通知既

係咪投票大會先會叫人出席?

真係唔好意思, 果晚原本諗住JOIN個會,不過公司OT到10PM, JOINED唔到.

個主席好唔掂, "最攪笑主席仲話副主席之前發現有人喺傷殘人士廁所攪野, 走時仲留底個dom喺廁所" 都可以用來做理由關閉會所通道. 咁佢間學校D學生上PE課跌親, 唔通就取消PE課, 定係封咗個球場??? 有D咁既質素既教師(SORRY, 我唔用老師, 因為老師係被人尊敬既), 唔怪之得TKO既校網成日被人看輕.

我決定會用筆戰同MO FIGHT 過. 我唔信MO唔踩我. 個主席話為屋苑好? 佢夠我早? 我未搬入來已經開始行動! 4年前我同CK做筆友, 佢地都ENTERTAINED 我呢個一芥草民, 為T8-T10起條改番一條有蓋通道(雖然有好多樓梯), 大家用文字, 講道理.  CHAIRMAN 唔係皇帝, 唔可以隻手遮天. 我都會問MO可否開EGM, VOTE DOWN 班無腦, 指鹿為馬既烏合之眾, 如果改選都係選番果班人, 我無野好講, 不過. 呢個係民主既可貴.

" VOTE DOWN 班無腦, 指鹿為馬既烏合之眾"

SUPPORT!

回復 21# 月巴水骨

引用: {之所以2,3座支持, 個人認為主因是他們現時未有新通道, 且原有的1,2,3座出入口沒有像8,9,10座般充滿樓梯斜路.
見不到通過動議後所引的問題.}

點解第一座業委不会支持動議呢? 其實2座代表本來就是主席的朋友. 而第3座林業委早在第一屆委員会联同5, 6, 7業委反對8, 9,10業委動議增加出入口. 所以凡是8, 9, 10想的, 他也会反對.

其實係咪每次開會都有通告通知住戶?

22/3, 1/4 我都無收到通知既

係咪投票大會先會叫人出席?
cky78 發表於 2011-4-2 19:21

唔係AGM... 所以無大事宣傳.
平時D會(22/3, 1/4)... 有投票位都祗係業委投票...
要知開會時間, 座頭或各座業委都應該知.

回復  月巴水骨

引用: {之所以2,3座支持, 個人認為主因是他們現時未有新通道, 且原有的1,2,3座出入 ...
puipui 發表於 2011-4-2 23:57

明咗...

其實牽涉到影響咁多住戶的議提
為何事前一點諮詢也沒有 ?
只係主席提議, 業委夠票就通過 ?
各座的業委有否諮詢過其住戶 ?

將來其他議提一樣可以好似咁樣通過
總之有人提議, 夠票都可以
"試行"後, 住戶可以再反映, 但最後又返到業委會表決, 結果係點, 大家心中有數

自問如果唔係睇FORUM
收到封信, 根本唔會留意到呢個議提
呢個業委會的處事方式好有問題