返回列表 發帖

屋苑大事 4月 1日 晚上8:30 藍寶石廳 業委會見!

唔知有幾多位業主收到通告叫我地出席 4月 1日 晚上8:30 藍寶石廳業委會開會?

睇完張通告, 完全唔理解業委會主席夠竟係咪為我地屋苑? 我地住係到的業主現在反而受到影響仲唔可以發表意見,太冇道理!

大家唔好淨係係到發表意見,明晚  4月1日, 8:30pm,  一於落去睇清楚佢想點!   

月巴水骨 發表於 2011-3-31 12:59

你鬧邊個呀?
亞蟹~留言~

你鬧邊個呀?
crabcrab 發表於 2011-3-31 14:50

邊個出賣屋苑;
邊個提出無尼頭動議 (又講唔出合理原因)
(理得佢係主席, 副主席 定係 業委)
都要鬧~!

邊個出賣屋苑;
邊個提出無尼頭動議 (又講唔出合理原因)
(理得佢係主席, 副主席 定係 業委)
都要鬧~!
月巴水骨 發表於 2011-3-31 19:26

講得好, 亞主席真係當左自己係屋苑 CEO , 想點就點!  等我地一班小股東炒佢魷魚先得!  

講得好, 亞主席真係當左自己係屋苑 CEO , 想點就點!  等我地一班小股東炒佢魷魚先得!
Zzman168888 發表於 2011-3-31 20:56

How to fire him?  What are the actual steps?  I will 100% support.

主席濫權... 角色絕不中立... 且嚴重傾斜包庇意見相同的業委... 禁止異見業委或人仕言發言. 把他拉下來吧.

超燥.

主席最後動議"交給專業的地鐵管理試行封閉會所六月個"
原來結果永遠係5:4
得啖笑

咁開會做乜 ?
UP說一論, 即使大部份住戶表達不滿
結果還是一樣

竟然有屋苑要住戶去遷就港鐵管理
而不是管理公司去配合住戶
本末倒置

我覺得主席好有預謀
先動議12-6AM封會所, 其實肯定不會接受
跟住另一個業委就話交給專業的地鐵講下意見

地鐵代表一方又好配合咁提出另一個2-5AM封閉的折衷版本
接著係大部份居民表達不滿
最後大家UP完一論,
主席動議"交給專業的地鐵管理試行凌晨封閉會所六月個", 問有無人反對,
結果4票反, 5票贊成, 動議通過
就係咁........
跟住散會, 其他議程摘日再議......

大家都唔知叫住戶黎做乜, 反正那9個業委一早已有投票意向

我認為既然港鐵公司既然有PROPOSAL
為何不可以寄單張給各住戶去解釋及收集意見
而是在這樣倉促, 被業委控制的形式下公開 ?

我個人可接受2-5AM封會所, 但不認同以這樣的形式強行通過
但我的意見不能代表全個屋苑, 那9個業委亦一樣

主席說要住戶尊重會議 (因為好多住戶嘈以示不滿)
但這樣的處事方針如何教人尊重 ?

主席濫權... 角色絕不中立... 且嚴重傾斜包庇意見相同的業委... 禁止異見業委或人仕言發言. 把他拉下來吧.
月巴水骨 發表於 2011-4-1 22:48

理論上大家都有發言, 不過佢自己講就沒限時
到發覺有些反對的人講得耐就限2分鐘
台下的人有些人未能發言, 亦無人知佢以乜野準則去決定幾時停止台下發言
總之佢話停就停, 散就散

理論上大家都有發言, 不過佢自己講就沒限時
到發覺有些反對的人講得耐就限2分鐘
台下的人有些人 ...
keegan 發表於 2011-4-2 00:07

呢D咪叫濫權囉.

主席要求某業委要跟會議守則開會; 主席未口頭叫佢發言佢唔可以發言... 何金榮自己從主席手中攞支咪, 一樣無主席口頭批准咪立即發言.
呢D咪叫包庇傾斜囉. 何金榮擺到明係佢自己友啦.

我認為既然港鐵公司既然有PROPOSAL
為何不可以寄單張給各住戶去解釋及收集意見
而是在這樣倉促, 被業委控 ...
keegan 發表於 2011-4-1 23:53

強烈贊同.