返回列表 發帖
回復 14# LPG

我露台Slide door上邊條膠邊入伙不久已拗起,後來發現係Slide door門框槽被撞過,凸起左,關門時頂住條膠邊, 日子一久便抄起了. 最後自己用鎚仔慢慢dum番平滑條槽,才解決.

長江樓質素, 唉!!!

我現開始試下自己整,先把生蛈a方的面油產走再用沙紙磨走d蚰再噴 ...
kelvinyau 發表於 2012-5-13 00:24

Hi Kelvin,

我都有甘ge情況, 我諗住自己買沙紙, 清走圍欄所有漆油, 然後再上油. 不過, 又怕整污槽樓下ge住戶, 好似難度好高.

請問如何可以清走d漆油, 又唔會整污樓下住戶呢?

dreamhouse

回復 17# dreamhouse

這問題真的比較難完全唔會整污樓下住戶,但在產走舊漆後把留在欄外石邊的舊油用吸塵機吸走,
再把欄上的舊漆用油掃掃落地,但我看大多數的舊漆都會在露台上因外面的圍欄根本產唔到,
但用沙紙時磨圍欄的灰塵冇得攪.

回復  dreamhouse

這問題真的比較難完全唔會整污樓下住戶,但在產走舊漆後把留在欄外石邊的舊油用吸塵 ...
kelvinyau 發表於 2012-5-16 09:53

Thank you for your sharing!

Hi Kelvin,

我都有甘ge情況, 我諗住自己買沙紙, 清走圍欄所有漆油, 然後再上油. 不過, 又怕整污槽樓下 ...
dreamhouse 發表於 2012-5-16 09:20

用膠枱布,下边用封箱膠紙沿着欄河底外面的磁磚黏住,上边左右角貼住欄河頂,如有風就左右边都要貼住欄河直立支條.
我親戚就係咁幫我做,減少整污槽樓下。
另一辦法是用大塊紙皮伸出欄河底托住D殘漆,不過未試過。
MTman  TAMAMA

用膠枱布,下边用封箱膠紙沿着欄河底外面的磁磚黏住,上边左右角貼住欄河 ...
mtman 發表於 2012-5-17 10:04

Hi mtman,
尼個方法睇尼可行喎! Thank you!

等遲d無落雨, 我便要開工啦!

dreamhouse