返回列表 發帖

樓市升到依家係時候賣樓?或是趁早買樓?

單選投票, 共有 79 人參與投票

您所在的用戶組沒有投票權限
如題

【再度出擊】表列徵收額外印花稅及降低物業按揭成數打遏樓市新招

《經濟通通訊社19日專訊》政府今日宣布兩項印花稅措施和四項新銀行按揭成數指引,打
擊炒樓,新招詳見下表。

(一)徵收額外印花稅*

物業轉售期╱月   印花稅稅率╱佔轉售金額
  =====================
  6個月以內        15%
  6至12個月之間     10%
  12至24個月之間    5%
  =====================
  *在現有物業從價印花稅最高4﹒25%之上

(二)政府本年4月1日起不容許2000萬元以上的住宅物業交易延遲繳交從價印花稅,現在
   全面取消所有的住宅物業交易延遲繳交從價印花稅的安排。

(三)金管局降低物業按揭成數上限
 a所有價值1200萬元或以上住宅物業的按揭貸款最高成數從60%下調至50%;
 b所有價值1200萬元以下至800萬元之間的住宅物業的按揭貸款最高成數從70%下調
  至60%,但貸款額不可超過600萬元;
 c所有價值在800萬元或以下的住宅物業按揭貸款最高成數則維持在70%,但貸款額不可
  超過480萬元;
 d所有非自住的住宅物業、所有以公司名義持有的物業和所有工商物業的按揭,不論物業的價
  值,貸款最高成數一律下調至50%

最好加埋買賣樓宇利得稅,炒到咁多人無家住,香港可有經濟。

我認為樓市交投在未來半年會下跌, 樓價會調整, 但未必大跌
未上車的朋友可努力儲首期, 睇時機買番間心水樓

換樓係時樓機嗎?

咁即係已經買左樓既如果而家賣出係唔係無影響?
新例影響既係唔係下手買家轉手既時候?
如果係咁, 新例前手持物業既反而可以提高議價能力吧, 因為如果向剛入市的炒家買入物業要比多15%啊.

咁即係已經買左樓既如果而家賣出係唔係無影響?
新例影響既係唔係下手買家轉手既時候?
如果係咁, 新例前手持物業既反而可以提高議價能力吧, 因為如果向剛入市的炒家買入物業要比多15%啊.JoJo 發表於 2010-11-22 13:25

好似傾向要賣家俾附加印花稅.
MTman  TAMAMA

好似傾向要賣家俾附加印花稅.
mtman 發表於 2010-11-22 16:07

唔係好明, 咁即係新例前買入既物業唔夠兩年既轉手受唔受限制

唔係好明, 咁即係新例前買入既物業唔夠兩年既轉手受唔受限制
JoJo 發表於 2010-11-22 17:52

20/11/2010之前簽咗正式買賣合約(落咗大訂)的不受限制
MTman  TAMAMA

其實成日話邊個比, 真係要視乎買賣雙方邊個更想成交, 個成本根本係反映在樓價上, 即係如果賣樓果個要比額外印花稅, 賣樓成本貴左, 業主實會加d價在樓價上, 咁變相買果個其實都承擔緊一部分額外費用...

不過搞清楚都好緊要, 唔係買左或賣左先知要俾多幾十萬就真係唔知點算

【明報專訊】市場減價聲不絕,惟個別優質單位仍不乏高價承接。將軍澳城中駅一個974方呎向內園單位,獲外區用家以每方呎7136元承接,高市價約7%,並創海嘯後屋苑同類型單位呎價新高。
利嘉閣高級經理劉卓豪表示,城中駅10座中低層B室,建築面積974方呎,向內園泳池景,兼享日出康城斜海景,備有靚裝修,因而吸引一名外區用家以695萬元購得,折合每方呎成交價7136元,高市價約7%。據悉,原業主在09年以482萬元購入,今番轉手帳面大賺213萬元,單位升值近44%。

估唔到咁貴都有人買

我都想知係乜人買?咁捨得!!!

其實呢度都唔錯, 起碼咁大既廳9百幾尺都唔係咁多地方有. 何況有靚園景加些少海景.
呢個價係市區只可以買舊樓了, 而且大部份都係樓景.
自住既買個環境質素都唔錯

中低層都開始 over 7K/sf 喇.......good..........