返回列表 發帖

冷氣機漏水!

唉! 漏水好煩呀! 但就好夠凍, 不知何解? 用得都唔想換.

請問有無街坊曾有這個問題?

dreamhouse

原帖由 dreamhouse 於 2010-2-28 01:25 發表
唉! 漏水好煩呀! 但就好夠凍, 不知何解? 用得都唔想換.

dreamhouse

美的冷氣.....好鬼激氣......

原帖由 dreamhouse 於 2010-2-28 01:25 發表

dreamhouse

你有冇加過濾棉.......
之前個師傅話會散唔切熱......就會滴水.........

原帖由 sincity 於 2010-2-28 11:17 發表
你有冇加過濾棉.......
之前個師傅話會散唔切熱......就會滴水.........

Hi sincity,
多謝回覆!
我只係keep住有洗隔塵網咋.
請問乜部機有安過濾棉嗎? 放係部冷氣機邊樹? 係邊樹有得買的?

dreamhouse

原帖由 dreamhouse 於 2010-2-28 12:33 發表

Hi sincity,
多謝回覆!
我只係keep住有洗隔塵網咋.
請問乜部機有安過濾棉嗎? 放係部冷氣機邊樹? 係邊樹有得買的?

dreamhouse

我自己加咗 3m 啲過濾棉起隔塵網上面啫.....攪到滴水.....

居外或內滴?

原帖由 pulses 於 2010-2-28 17:05 發表
居外或內滴?

屋內噴水.......

原帖由 sincity 於 2010-2-28 17:32 發表

屋內噴水.......

There is a blockage in the drainage pipe from the indoors unit to the outdoors compressor unit.  The problem is not related to the use of 3M A/C filter.

原帖由 mkymm 於 2010-2-28 18:58 發表

There is a blockage in the drainage pipe from the indoors unit to the outdoors compressor unit.  The problem is not related to the use of 3M A/C filter.

佢除咗滴水重漏雪種所以唔凍........最後都要換咗佢喇.......

原帖由 pulses 於 2010-2-28 17:05 發表
居外或內滴?

D冷氣水係在瞓覺個陣滴在上.

原帖由 mkymm 於 2010-2-28 18:58 發表

因怕個冷氣機再有滴水, 所以我禽晚用2個膠盒放在床頭, 然後調轉頭瞓 .
結果, 禽晚到今朝, 個冷氣好似又無再漏我喎
唔知係咪因為好耐無開 定或是 天氣問題? .

原帖由 sincity 於 2010-2-28 12:50 發表
我自己加咗 3m 啲過濾棉起隔塵網上面啫.....攪到滴水.....

Hi sincity,

我無加喎!

dreamhouse

CALL 師夫上黎通一通個去水喉, 我都剛剛通咗, 下次自己買架生整埋都得, 因為其實不太難

PULSES 君, 曾試過拆開室內冷氣机看看接去水喉的地方,但很難拆,不知有何方法?相信哪堳K是漏水的源頭.

請告之怎樣疏通去水喉的淤塞,謝謝.

喇, 電死無命賠架

先開晒個蓋(要用羅絲批開晒羅絲先), 架生要一部吹風機(師夫用個部係直插AC電, 即係話馬力/出風力比美強力吸塵機個類), 吹風機駁膠喉, 隊條喉入落冷氣機去水盤的去水喉位, 吹風, 倒水, 反覆試到去水暢順為止, 收工.

希望你明白及做到, 而我相信買架生的第一次成本為最貴及最費時, 但日後就可以自己攪, 不求人. 同埋可以借套架生嚟用